Wednesday, December 28, 2011

siapa kawan aku???ko ke??haaa

 Assalamualaikum!!...

Sepanjang 2 tahun aku kat Uitm ni.. aku ade sorang kawan yang sangat rapat gila dengan aku..kiranya..kamcen  gola.. pulakkk dahhh...correction here>>kamcen gila sangat2( ombak rindu x ayat tu??ahahah)



X taw ar cmne leh sangkut dengan minah ni...rasa nya sebab kami satu kelas n pada mulanya terpaksa duduk satu rumah walaupon xrapat...nk wat cmne..hadap je la...lg pon aku sdg mencari kawan baru...sebab kwn2 yg len xbest r...(ok xstatement tu)



nk citer sebenarnya..member sorg ni mmg suke MEMBEBEL ...24hours..non stop(sometimes)...JIWA kacau r aku... sakit kot telinga aku... gila x sakit.. tunggu nk bernanah je ni...


ok fine..ak pasrah dgn ketentuan Illahi.. n redha je dgn sifat sOHABATku  itu..


aPA YANG BT AKU jiwa!!!!!??????????????????????


SUARA DIE YG BAPOK PUNYA KUAT BILA MEMBEBEL!! 



Ya Allah..suara die...nyam4...sodap bile ckp kuat...mmg kuat..

Penah la satu hari yg sangat dingin...dalam lift...biasa la..fac.mekanikal..mmg rmai la mamat2 kan..

die tgor aku psal tudung aku (oren) yg xsama dgn baju (kuning)..bagi ak..mmg matching la kan..betol x??korang xrasa cmtu ke??pelik n hairan!!

Then... sume dalam lift tu pakat dok TILIK a.k.a memandang dgn muke pelik kearah tdung aku... 

hahahah??? aku, with the speed of light.. shut her mouth.. n die baru sedar yang die ngah buat GEmpak dalam lift.. dengan rsa segan silu n pilu serta serba salah..aku kuar dan ... SEKEH skali kt kepala minah ni...amik kau!!die gelak dan kami same2 masuk kelas.....



Hari2 aku dimalukan begitu sahaja sehingga aku lali...tapi..kadang...bila datang BUlan mengambang.. emosi pon mula jadi macam graph la...up side down..ye ke graph cmtu??hahah..bukan2..tsunami!!huhu



Apa2 pon..die kawan terbaik ever la...sb die banyak jugak sabar dengan sifat aku yang sangat mengada2 dan sensitip... pendek xpendek kata ..die baik lah...mulut je cmtu (mmg xdapat wat pape dah..huhu../tp korang taw x cmne nk stop mulut budak ni??eerrmmmmmmmmmmmmm) ..tp hati baik... 

why??

  • sb aku penah jumpe kawan yang sangat n memang xleh dianggap kawan..klu x..korang hancur...
  • another reason; ade kawan yang sangup "GUNA2" utk jatuh kan ko>>>/??nk ke?? tp semua tu..dengan doa dan redha Allah..Aku selamat dari kejahatan manusia seperti itu..Alhamdulillah..kuasa Allah lg kuat dari segala hal..
  • kira dapat member yang macam minah di dah kira bersyukur sangat dah la...hmmmmmmmmmmmmm..sodeh..nobody perfect kan..terima die seadanya sebagaimana die menerima kita!!
appendices kt bawah ye!!selamat mem"view" !!

kt ikeA







break>>


wassalam....gudnite!!

































muhasabah tahun ini!!!

 
~Ketika kita mengeluh : “ Ah, tak mungkin kot... ”.
اَللّهُ menjawab : “ Jika AKU menghendaki, cukup Ku berkata “Jadi”, maka jadilah " (QS 36 : 82).

~Ketika kita mengeluh : “ Beratnya dugaan ni, x sanggup aku ... ”.
اَللّه menjawab : “ AKU tidak membebani seseorang, melainkan sesuai kesanggupan ” (QS 2 : 286).

~Ketika kita mengeluh : “ serabutnyaa ... ”.
اَللّهُ menjawab : “ Hanya dengan mengingatku hati akan menjadi tenang ” (QS 13 : 28).

~Ketika kita mengeluh : “ aku sedihh sangat... ”.
اَللّهُ menjawab : “ La Tahzan, Innallaha Ma’ana. Janganlah kamu berduka cita, sesungguhnya Allah beserta kita " (QS 9 : 40).

Segala masalah kita, persoalan kita, sudah terjawab oleh ALLAH, semoga Allah kuatkan hatimu. dan kuatkanlah hatimu kerana Allah.

Thursday, December 1, 2011

dia datang dan pergi..innalillahhiwainnailahirojiunn...

<<Gambar Hiasan>>




Kematian dalam hidup seseorang adalah pasti.. samada sedar atau tidak..lambat atau cepat..ia tetap datang mengunjungi kita... tetapi..apakah kita bersedia untuk bertemu sang pencipta(Allah SWT).. amal ibadah..sedekah.. doa anak yang soleh..hanya semua ini yang dapat menolong kita di sana..

Harta??? Teman?? Wang??...

Langsung tidak memberi apa-apa kebaikan kepada kita di sana.. oleh itu, pergunakanlah rezeki yang Allah berikan itu kepda jalan yang benar... agar apabila tiba waktu diHisab... diri kita tentu terbela.....

Solat???... Kemana??

Perkara yang dihisab adalah solat... sabda Rasulullah SAW bermaksud;


“Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”Riwayat at-Tirmidzi

>>Jelaslah bahawa solat mencegah kita daripada melakukan kemungkaran...

>>>hari ini..dosa adalah perkara biasa yang dilakukan oleh manusia... Mereka sebenarnya sedar akan


>>>><<<< berita kematian ayah kepada sahabat ku NURUL IMAN memberi keinsafan dan kesedaran akan suatu yang wajib hadir dalam setiap hamba..dimana sahaja mereka berada..pangkat apa yang disandang..sebanyak mana harta mereka, mereka juga akan merasai betapa pedihnya kematian.. hanya yang beriman akan mersa betapa MAnisnya bertemu yang tercinta(Allah SWT)....>>>

p/s: takziah diucapkan kepda sahabatku NURUL IMAN..semoga arwah ditempatkan di antara hambaNya yang beriman..aminnn.... kepada yang masih mempunya ayah..hargailah.. kadang2...kita merasa..ayah kita tidak sesempurna dan tidak sebaik ayah orang lain..jangan berasa malu.. hadirnya kamu seorang anak memberi mereka seribu erti .. hargai orang sentiasa mendoakan kita dan menjaga kita sebaik sekarang...


http://www.youtube.com/watch?v=38kqFq0llPA&feature=related








Wednesday, November 23, 2011

My super duper notty niece!!


My super duper notty niece!!

Last week, i was in Ipoh...Visiting my notty niece ever... At first i met her...she just being like there was nothing happen..  Suddenly i felt very angry with her “nothing happen face (innocent)”...

“Assalamualaikum”
“Hello...AMALIN! atam is here..”, i said.

Then.. she Just smiled n leaved ... my face turned red.. i felt like..i was so stupid n so ashamed ... argghh!! Angin nyaaa!!!

Okkk..xpe2...i tried to naturalize my super astonish face...  however..Just a few steps forward she took, she turned back and smiled...  hugged me..n said....

“atam....”, she said

Heeeeeeeeeeee......sejuk ati aku... xtergamak plak nk marah lame2 kt budak 2thun 8bulan nehh..
Our weekend went happily and so happening.. There are some pics that convenient to be showed...

Selamat mem”view”..

snap 1....kami same2 xtaw nk bt muke cmne daaaaaaa..hahhaha

snap 2 : muke xsabar2 nk kua..amalin da nk cabut lari!!

Wednesday, November 2, 2011

double or triple chin????



hari yang memenatkan..sakit giler kpala ..1.11.11 tarikh exam kami..man_U...8.30malam..exam hall level 8..berduyun2 manusia masuk..muka...???bapak confident..sambil2 masuk aku berdoa n pas2 cuba recall balik ape yg dah hafal.. tibe2 terdengar la suare2 sumbang yg mmg kuat giler dari sebelah kiri ku..oo..mikail(bukan nama sbenar)..berjalan kelajuan 1m/s kearahku..bergegar otak aku!! kuang ajo.. suara sama nek dgn kilat n guruh.."eh!!, nurul ko dah ade double chin", kata mikail..menyiarap darah aku...sume pandang kot..pakat dok jenguk dagu aku..

chi sin!! mane nak sorok tah muka msa tu.. aku sound r balik "oih ngok, agak2 r weh..",berlagak mcm garang.. hahha..dalam ati..."alamak...!!kene  diet nehh..ape aku nk makan???cilakak punya mikail", dalam hati berbisik...

then, at thattime..i was really2 in "undercontrol mode"..but..bile dah nk start tulis jawapan utk soalan no 1.. perghhh!! telinga aku!!terngiang2 je suare MIKAIL..dOOOUBLEE CHIIIINNN!!! just 1 second..tuupp!!lupe la ape yang aku dah hafal...bangsat tolll!!! dah la die duduk right in front of me..nk cekIKK je Rsa...

nk dipendekkan cerita..sb benda2 merepek yg MMG menggangu aku menyebabkan aku sakit JIWEE...n soalan 1..xLEH JAWAB !!!

i will shoot you mikail!! i promise~!!













>>>>>>p/s:::terpikir lak aku...macammana nk buang double chin ni>>>????? persoalannya disitu


Tuesday, April 12, 2011

nippon go yang memenatkan

mmg penat tahap cipan..pagi2 lagi kene bangun n siap2 nk wat drama pendek nihongo 1.. msing2 dok hapal skrip...hampir 15x cut,,..15action... saya disini nk habaq mai la kan..saya la camerawoman nyee..//>>
ok x ok pon , siap gak akhir nye.. kerja2 drama ni mengambil masa 1 hari suntuk.. muke ngantok.. bju basah kuyup(dgn peluh)...aku melalut..hehehe

sampai2 je kat umah..mmg lena ar kami ber5 dibuai mmpi..penat kot.. malaysia skg semakin pnas terik.. dok mane2 mmg trasa r bahangnye... drama kami area giant(formerly known as BINTANG).., PTAR3, n kolej mawar...

dalam hari yg panas terik tu kami bersam2 pergi ke giant utk wat drama..bru ready utk shoot.. datang r sorang mamat nih...(abg guard)... die ckp xleh amik gambar kaw shopping cmplex ni..so semakin complex r keje kami.. kami pon keluar dgn muke muram+geram+penat+pasrah.....hhhhhhhhhhhhhhhhhhhuuuuuuuiii.....tub2 kmi wat kt luar giant..seLAMAt 1 scene with 15 kali cut... fuh..hancur...!!


pagi2 lg dah serang kedai mamak!!

Friday, April 8, 2011

gangguan tidow ku utk arini!!

Disebabkan TIDOw ku diganggu oleh seorang hamba Allah ni..aku ttiba mendapat inspirasi nk post sumthing kt korang... 
dalam aku syiokk2 punye tidow disiang hari..soksek soksek aku dengar someone nagis..klu malam, TOBAT aku xbangun..seRAm tuuu....haaaa..jom melekat!!

setakat ari ni la kan..da banyak manusia yang aku jumpe...antaranya::

  • ade yang kesian giler aku tengok..
           
nobody cares!!














                         ade jugak yang bt aku confiuss..nk percaya ke x??? 
but im seeing through their eyes

sumtimes,,,,..nak dijadikan citer,,,kene ar tambah perasa sket..rempah ratus + sound yg segar = cite bohong..!!! blah lahhhh.







 ~~~~memamng geram giler bile kite concern giler pasal die..n end of de day...notice that sume tu.,..BOHONG!!!!...mmg HANGAT  r makcikk!!
 ~~~~so ..pe lg..cakap je PADAN MUKE!!







ANTARA issues that we always heard!!

cinta is bLind!!







broken family



dipendekkan cerita!!

dalam idup ni..bukan sume kite boleh percaya..kadang-kadang..kite kene taw masalah yg kite lalui adalah disebabkan diri kite sendir..most of them laa..

dalam masa yg sama, kite juga tidak boleh menyalahkan ssape...

jugak isu MONEY MONEY MONEY... mmg parah...sume isu terbangkit...bile time dgr citer timbul kekeliruan..ape masalah diorang sebenarnye... difficulties in  identify the problems.... 

kite sebenarnya selalu menyalahkan orang lain daripada melihat cermin sendir...ala..kat umah kn ade mirror mirror on the wall...
"mirror mirror .., i de keconfiusan disini,, i salh ke diorang yg salah"...??

haaa..cam gtu...mmg confem org ckp ko gile... means, tnya balik pda diri sendiri..

ade jugak diantara kite yg menyalahkan takdir + pencipta(Allah swt),...nauzubillah.......

" nape hidup aku cmni.. "
" nape Allah bagi aku masalah yg xhenti2.."


kesimpulannye... 
 apa2 yg melanda dalam hidup kite ade hikmahnye...samada kite sedar atau tidak..semua itu ade kebaikan disebaliknya..pendek kata...(aku ni asyik dok pendek2 dr td..hahah...sory2).. Allah nk kite slalu ingat die..agar dengar itu, kite tidak lah terpesong... n akhir sekali..!!Allah sayang hambanya yang sabar dengan apa sahaja yg ditentukan olehNya, ...Sesungguhnya Dia maHa Mengetahui dari sekecil hal ke se BIggest matter..hehe..

SEMOGA BERTEMU LAGI!!
WASSALAMMM
 
 






Wednesday, April 6, 2011

ape yg bt aku tension!!!

1...important fact that everyone should know..........bende alah kt bawaah  nehh!!

  ~~~study salah stu dalam idup ak..aku suke n kdg rsa tension jgk..so...kene trima..oowhhh...my mommyyyyy!!!!!!!!!!!!!!1
2...????
i realy mean it!!
    
~~~errmmmmmmmm...menyampah n tergangggu dgn manusia or things yg bt aku tension.. kdg2 bkn sgja nk bt cmni..tp.. makhluk2 sekeliling suke ngat wat aku geram.. kuang ajoo.... 
3..... 2nd part of life..

peguam buRUKK!!




people yg ckp pape..mcm bisuu!!


~~dua jenis makhluk diatas yg betol2 wat aku sakit jiwa...
>>> xckp lgsung pon aku bengang..(asal aku tnye je wat pekak)
>>>cakap kosong n poyo( cakap org die yg lebih..rsa nk lempang pon ade)


4... kacau barang aku!!




~~sape2 arh yg kacau brg ak..n bt aku geram..die kirenye tergolong dalam species di atas,..

so...
conclusion di sini... bile ak da mula angin...bek korang p jauh2!!



sebelum ak nek HANTU!!










all about library!!!

mmg kalut sket akhir2 sem ni..dgn test n asgment...sumtimes, happen sb diri aku jgk..yg agak suke tangguh2 keje.. talking bout test,bermula mgu ni n sampai 10.may.2011, kami 1 geng mmg wajib stay kt library..kirenye.. MAKAN LIBRARY n TIdOZZ libRARY ...

sesampai je kt lbry,..30 mins pertama..mcm biase r.... chatting n gossiping...

30 mins before study!!


dun try dis at LIBRARY!!

gosip bermula dgn yana!!
yana : nurul cube tgk laki tu.. tmpat die de kipas..pastu wat static je..
nurul : org tamak slalu rugi..
yana : errmm...xacii
nurul : kan dah ckp ..30 mins pertama..ni keje kite..
yana +anip+ fizah : ~gelak2~

isu pertama ditutup setakat itu...



30 mins before going home!!




zzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZ...hahahaah
sooooooooo...sape nk jawab sume ni????



so..ape ke jadah nye ni...??? nangis ke pe nih??
~ gambar di ats di ambil oleh..anip si bdk kecik!!..~~

conclusion~~~~!!!

1..........

ishhhhhkk9


2..


DUN BE MAD!!


......habes r aku nti!!!..
......to yana: sory sgt2!!
....ahaksss...



Tuesday, March 22, 2011

himpunan doa-doa

Doa Pilihan dari Hadis


Doa Mohon Ketetapan Hati Dalam Ketaatan
teks35
Allâhumma musharrifal qulûb(i), sharrif qulûbanâ `alâ thâ`atiK(a).
Ya Allâh, Zat yang membolak-balik hati. Kembalikan hati kami dalam ketaatan-Mu. (HR. Muslim)

teks36
Ya muqallibal qulûb(i), tsabbit qalbîy `alâ dîniK(a).
Wahai Zat yang membolak-balik hati. Tetapkanlah hatiku dalam agama-Mu.(HR. Turmudzi dan Ahmad)
ú  Nabi r selalu memperbanyak doa ini (HR. Turmudzi dan Ahmad)

Doa Minta Perlindungan dari Syirik
teks37
Allâhumma ‘innâ na`ûdzu biKa min ‘an ‘isyriKa biKa sya’an na`lamuh(û), wa nastaghfiruka limâ lâ na`lam(u).
Ya Allâh, seseungguhnya kami berlindung kepada-Mu dari menyekutukan-Mudengan sesuatu yang kami ketahui, dan kami minta ampunan-Mu dari apa yang tidak kami ketahui (HR. Ahmad).

Doa Mohon Hidayah dan Kekayaan
teks38
Allâhumma ‘innî ‘as’alukal hudâ wat-tuqâ wal `afâfa wal ghinâ.
Ya Allâh, sungguh aku meminta kepada-Mu petunjuk, ketakwaan, kesucian dan kekayaan. (HR. Muslim)

Doa Mohon Banyak Berzikir, Bersyukur dan Taat
teks39
Allâhumma ‘a`innî `alâ dzikrika, wa syukrika, wa husni `ibâdatika
Ya Allâh, tolonglah kami untuk berdzikir kepada-Mu, bersyukur kepada-Mu, serta beribadah dengan baik kepada-Mu.(

Doa Mohon Kekuatan Iman dan Menyertai Nabi di Surga
teks40
Allâhumma ‘innî ‘as’aluka ‘îmânan lâ yartadd(u), wa na`îman lâ yanfad(u), wa murâfaqata Muhammadin shallal Lâhu `alyhi wa sallam(a), fî ‘a`lâ jannatil khuld(i).
Ya Allâh, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu iman yang tidak akan lepas, nikmat yang tidak akan habis dan menyertai Nabi Muhammad r  di Surga yang paling tinggi selama-lamanya. (Mauqûf Ibnu Mas`ûd, riwayat Ibnu Hibban)

Doa Berlindung Dari Sifat Tercela dan Mohon Kebersihan Hati

Allâhumma ‘innî ‘a`ûdzu bika minal `ajz(i), wal kasal(i), wal jubn(i), wal bukhl(i), wal haram(i) wa `adzâbil qabr(i). Allâhumma ‘âti nafsî taqwâhâ, wa zakkihâ ‘Anta khayru man zakkâha, ‘Anta waliyyuhâ wa mawlâhâ. Allâhumma ‘innî ‘a`ûdzu bika min `ilmin lâ yanfa`, wa min qalbin lâ yakhsyâ`, wa min nafsin lâ tasyba`, wa min da`watin lâ yustajâbu lahâ.
teks41
Ya Allâh, sesungguhnya aku memohon perlindungan kepada-Mu dari kelemahan, kemalasan, sifat pengecut, kekikiran, pikun, dan azab kubur. Ya Allâh, karuniakanlah ketakwaan pada diriku, dan sucikanlah, Engkaulah sebaik-baik Zat yang menyucikannya, Engkau pelindung dan pemeliharanya. Ya Allâh, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusu, nafsu yang tidak pernah puas dan doa yang tidak dikabulkan. (HR. Muslim)

Doa Mohon Karunia Ilmu yang Bermanfaat
teks42
Allâhumman fa`nî bimâ `allamtanî, wa `allimnî mâ yanfa`unî, wa zidnî ilmâ(n).
Ya Allâh, berikanlah manfaat kepadaku atas apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, dan ajarkanlah kepadaku apa yang bermanfaat bagiku, serta tambahkanlah ilmu bagiku”(HR.Turmidzi)

Doa Mohon Rezeki Baik dan Amal Diterima
teks43
Allâhumma ‘innî ‘as’aluka `ilmân nafî`â(n), wa rizqan thayyibâ(n), wa `amalan mutaqabbalâ(n).
Ya Allâh, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu ilmu yang bermanfa’at, rezeki yang baik dan amal yang diterima. (HR. Ibnu Majah)

demam!!

APA PETUNJUK RASULULLAH S.A.W UNTUK RAWATAN DEMAM?





Daripada Ibn Abbas r.a, Nabi s.a.w bersabda: Sesungguhnya demam adalah daripada percikan api neraka, kerana itu sejukkanlah badan yang demam itu dengan air, atau baginda dengan kata lain adalah air zam-zam. Bagaimana caranya? Begini, renjislah air kepada tubuh atau berendam di dalam air.
Daripada Anas bin Malik, Rasulullah s.a.w bersabda: 


Apabila salah seorang daripada anda demam, hendaklah merenjiskan air sejuk ke atas tubuh badannya sebanyak tiga malam pada waktu sahur.


Daripada hadis Nafi’ bin Jubir, katanya Rasulullah s.a.w bersabda:


 Apabila salah seorang daripada anda demam, sesungguhnya demam itu adalah sebahagian daripada api neraka, hendaklah memadamkannya dengan air sejuk. Hendaklah berendam dalam sungai yang mengalir, mengadap aliran air selepas solat subuh dan sebelum naik matahari dan hendaklah membaca Basmalah. Hendaklah berendam selama tiga kali selama 3 hari. Jika tak sembuh cubalah sebanyak 5x,7x atau 9x. Sesungguhnya ia tidak akan melebihi daripada 9x InsyaAllah.

Daripada Jabir r.a katanya: Rasulullah s.a.w pernah menemui Ummu al-Sa’ib kerana melawatnya. Baginda bersabda:


 “Kenapa anda menggigil? Jawabnya: Demam dan tidak ada keberkatan daripada Allah padanya. Sabda baginda s.a.w: Jangan mencaci demam, kerana sesungguhnya ia menghapuskan kesalahan anak Adam, sebagaimana mesin penghembus api menghapuskan karat-karat pada besi.
Sama-samalah kita merenung kembali..